Vitrektomi Nedir?
Vitrektomi (retina cerrahisi) ya da diğer ismi ile Pars Plana Vitrektomi ameliyatını, gözün arka kısmındaki geniş boşluğunu dolduran jölemsi bir madde olan vitreus’u boşaltma işlemi olarak tanımlayabiliriz.
Vitrektomi ne için yapılır?
Göz, ışığın göz önündeki mercekten geçtiği ve ardından arkadaki 'filme' (retinaya) odaklandığı bir kameraya benzer şekilde çalışır. Lens ve retina arasında gözün arka kısmı şeffaf ve jel kıvamında olan camsı madde ile doludur.
Vitrektomi, vitreusun ameliyatla çıkarılması işlemidir, birçok nedenden dolayı yapılır. Diyabetik retinopati ve retina dekolmanı gibi vitreusun bozulmasına neden olabilecek birçok retina hastalığı vardır. Vitreus sıvısı şeffaflığını yitirdiğinde, kişinin görüşü bozulur. Ameliyattan sonra göz ya hava ya da gaz kabarcığı ile doldurulur. Bu tedavi edilen duruma bağlıdır.
Vitrektomi Ne Kadar Sürer?
Bu ameliyatın durumuna bağlı olarak, bir saat veya birkaç saat sürebilir. İşlem lokal veya genel anestezi altında olabilir.
Ameliyattan sonra belirli bir pozisyonda kalmak neden gereklidir?
Operasyonun başarısına katkı sağlamak için hastanın başını belli bir pozisyonda tutmak gerekir. Bir ile üç hafta arası bu pozisyonu korumak istenebilir. Başın belli şekilde duruşu, hem uyanık saatleri hem de uyku saatlerini içerebilir ve hastanın nasıl duruş sergilemesi gerektiği, tedavi edilen duruma bağlı değişir. Retina dekolmanı veya makula deliği gibi durumlar için göz tamamen hava ile veya gaz ile değiştirilir; amaç tedavi edilen bölgeye baskı uygulamaktır. Hasta dik durursa, gaz kabarcığı gözün arkasındaki makula deliğine tam olarak baskı yapmaz ve makula deliği kapanmayabilir. Gaz kabarcığının makulaya baskı yapmasını sağlamanın tek yolu yüzü koyun olarak yatmaktır. Ayrıca başı öne eğerek yere doğru bakmak gereklidir. Uyanık iken beş gün boyunca her saat 50 dakika başa pozisyon vermek gerekir. Her iki tarafa ya da yüzü koyun uyumanız önerilir. Ameliyat sonrası dönemde yürüyüşe izin verilir, yürürken mümkün olduğunca aşağıya bakılması tavsiye edilir. Oturarak yapılan aktiviteler özel duruş ekipmanlarının kullanımı ile daha kolay hale getirilmelidir. Bu ekipman, yüz aşağı duruş sırasında hastanın yüzünü destekleyerek boyun gerginliğini hafifletmeye yardımcı olur. Yüz minderinin ortasında bir delik olduğu için okuma, yakın çalışma gibi aktivitelerin yapılmasına olanak sağlar. Göz ayrıca silikon yağı ile doldurulabilir. Silikon kullanılırsa, bunu çıkarmak için başka bir ameliyat gerekecektir.
Ameliyattan sonraki günlerde görme kademeli olarak düzelir, tamamen eski haline gelmesi haftalar alabilir.
Vitrektomi için randevu ve bilgi almak için bizlere:
+90 (539) 575 91 73 bu numaradan ulaşabilirsiniz.
* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.