Şalazyon & Arpacık hakkında bilgi almak için bizlere:
+90 (539) 575 91 73 bu numaradan ulaşabilirsiniz.
Şalazyon (Göz Kapağı Kisti) Nedir?
Şalazyon, göz kapağınızda gelişen kırmızı bir kist, yumru veya şişliktir.
Bazen göz kapağı kisti veya meibom kisti olarak adlandırılır. Bir yağ bezi (meibomian olarak adlandırılır) bloke olduğunda yavaş yavaş oluşur.
Şalazyon genelde arpacık ile karıştırılır ancak göz doktorunuz farkı kolayca ayırt edebilir.
Arpacık çok acı vericidir. Genellikle enfekte olmuş bir kirpik kökünün neden olduğu göz kapağının kenarında görülür. Sıklıkla şişer, bazen tüm göz kapağını etkiler.
Şalazyon genellikle ağrılı değildir. Genellikle göz kapağında arpacıktan daha geride (göz kapağının arkasında) gelişen bir şişliktir. Tıkanmış bir yağ bezinden kaynaklanır. Nadiren tüm göz kapağının şişmesine neden olur.
Şalazyon Cerrahisi
Şalazyon genellikle göz kapağınızın yağ üreten bezlerinin tıkanmasının bir sonucudur. Bu, göz kapağınızın kızarmasına ve şişmesine neden olur. Sonunda, görünür bir yumru gelişebilir.
Şalazyonlar tipik olarak ağrılı değildir ve genellikle iki ila sekiz hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak birkaç aydır varsa veya görüşünüzü engellemeye başlıyorsa, sağlık uzmanınız cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir.
Nasıl yapıldığı ve dahil olduğu iyileşme süresi dahil olmak üzere prosedür hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Şalazyon ameliyatına hazırlanmak için herhangi bir şey yapmam gerekiyor mu?
Şalazyon ameliyatı büyük bir ameliyat olarak kabul edilmez, ancak anestezi içerir.
Sağlık ihtiyaçlarınıza, yaşınıza ve sağlık geçmişinize bağlı olarak, size yalnızca göz çevrenizi etkileyen bir lokal anestezi veya işlem için sizi tamamen uyutan bir genel anestezi verilebilir.
Bu uygulama aynı zamanda göz kisti ameliyatı olarak bilinir ve şalazyonun iç kısmının herhangi bir görünür iz kalmayacak şekilde boşaltılıp temizlenmesini sağlar.
Ameliyattan önce, doktorunuza veya anestezi uzmanınıza, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, aldığınız ilaçlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun:
- Over the Counter (OTC) ilaçlar – yani tezgâh üstü ilaçlar, basitçe reçetesiz ilaçlar olarak tanımlanabilir.
- Reçeteli ilaçlar
- Vitaminler ve takviyeler
- Bitkisel ilaçlar
Özellikle horluyorsanız veya uyku apneniz varsa, sağlık durumunuzu da belirttiğinizden emin olun. Bu sorunların her ikisi de belirli anestezi yan etkileri riskinizi artırabilir. Geçmişte anesteziye karşı kötü bir reaksiyon gösterip göstermediğinizi de doktoruna bildirmeniz gerekmektedir.
Alkol ve uyuşturucu kullanımı, anesteziye nasıl tepki vereceğinizi de etkileyebilir, bu nedenle yakın zamanda herhangi bir madde kullanımı konusunda cerrahınıza karşı dürüst olmanız önemlidir. Sigara içiyorsanız, ameliyattan önce mümkün olduğunca sigara içmemeniz önerilir.
Takma tırnak veya oje kullanıyorsanız, ameliyattan önce bunları çıkarmanız istenebilir. Tırnak yatağınızın rengi, anestezi altındayken kan dolaşımınızın ve nabzınızın yararlı bir göstergesidir.
Ameliyattan önce yemek yiyip içemeyeceğiniz de dahil olmak üzere nasıl hazırlanacağınız konusunda sağlık uzmanınızdan size ek bilgi verilecektir.
Operasyondan sonra kendi başıma eve gidebilir miyim?
Prosedürden bir tür anesteziye ihtiyacınız olacağından, özellikle araba kullanarak geliyorsanız birisinin sizi eve götürmesi için önceden ayarlamalar yapın. Prosedür hızlı bir ameliyattır, bu nedenle çoğu durumda aynı gün eve gidebilirsiniz.
Şalazyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat bir hastanede yapılabilir. Ameliyattan önce size anestezi verilecek, bu nedenle işlem sırasında hiçbir şey hissetmeyeceksiniz.
Anestezi etkisini gösterdikten sonra, cerrah şu adımları gerçekleştirir:
- Gözünüzü açık tutmak için bir göz kapağı spekulumu kullanır.
- Dış göz kapağınızda (daha büyük bir sarkma için) veya iç göz kapağınızda (daha küçük bir göz kapağı için) küçük bir kesi yapar.
- Şalazyonun iç kısmının boşaltıp temizlemesini yapar.
- insizyonu eriyen dikişlerle kapatır.
Sık sık şalazyon yaşarsanız, olası altta yatan nedenleri kontrol etmek için kist içeriğinden bir sıvı alınarak patolojik inceleme için laboratuvara gönderilmesi gerekebilir. Bu sayede kötü huylu herhangi bir oluşumun var olup olmadığı anlaşılabilir.
Gerçek prosedür yaklaşık 10 dakika sürer, ancak hazırlık ve anestezi dahil tüm süreç yaklaşık 45 dakika sürer.
Cerrahi sonrası herhangi bir bakım yapmam gerekir mi?
Ameliyattan sonra, size antibiyotik ilaç reçete edilecektir. Bazı durumlarda size steroid merhem de verilebilir.
Reçeteli ilaçlarınızı aldığınızdan ve talimatlara göre kullandığınızdan emin olun. Antibiyotikler, bölgenin enfekte olmasını önlemeye yardımcı olur ve steroidler, ameliyattan sonra yaşayabileceğiniz herhangi bir iltihabı tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca gözünüzü korumak için göz pedleri veya göz bandı da verilebilir.
Göz çevresinde şişlik veya morarma fark ederseniz paniğe kapılmayın. Ayrıca ameliyat bölgesinden birkaç gün kırmızımsı bir sıvı sızabilir. Bunların hepsi normaldir.
Talimatlara göre şişliği azaltmak için ameliyattan birkaç saat sonra gözünüze soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
Ameliyattan sonraki gün bölgeye nemli ısı uygulamayı deneyin. Cerrahınız, bunun nasıl yapılacağına dair ayrıntılı talimatlarla sizi evinize bile gönderebilir. Ameliyat bölgesinde günde üç kez nemli ısı kullanmak, yaranın akmasına yardımcı olabilir ve şalazyonun geri dönme şansını azaltabilir.
Her göz kapağında 75 yağ bezesi vardır. Dolayısıyla bir insan bir göz kapağında 75 kere bu enfeksiyonu geçirebilir. Bu yüzden göz kapağı hijyeni çok önemlidir.
Post-op tekrarlamaması için de bebek şampuanı ile haftada 3 kere kirpik diplerini de köpürtmemiz gerekli. Bu köpürtmeyi bir fincan suya üç dört damla bebek şampuanı damlatıp, makyaj temizleme pamuğuyla köpürtüp göz kapalıyken kirpik dibine masaj yapar tarzda köpürterek yıkamak lazım ve bol su ile durulamak gerekir.
Ameliyattan sonra, belirli bir süre kaçınmak isteyeceğiniz şeyler:
- gözlerini ovuşturmak veya dokunmak
- bir hafta boyunca kontakt lens kullanmak
- duş alırken gözünüze su kaçması
- yüzme
- bir ay boyunca makyaj yapmak
İyileşme ne kadar sürer?
Cerrahi kesi yaklaşık 7 ila 10 gün içinde iyileşmelidir. Ancak en az iki hafta boyunca gözünüze zarar verme potansiyeli olan faaliyetlerden kaçınmak iyi bir fikirdir.
İyileşirken, her seferinde 10 dakika boyunca gözünüze günde üç kez ılık nemli pansuman uygulayın. Ameliyattan sonraki beş gün boyunca bunu yapmaya devam edin.
Ayrıca ameliyattan sonra yaklaşık bir hafta boyunca kontakt lens takmaktan ve bir aya kadar göz makyajından kaçınmak isteyeceksiniz.
Potansiyel riskler var mı?
Şalazyon ameliyatı düşük riskli bir işlemdir, ancak yine de birkaç risk taşır.
Prosedür, gözyaşı filminizin korunmasından sorumlu bezlere zarar verebilir. Bu, doktorunuzun cerrahi olarak çıkarmadan önce şalazyonun kendi kendine geçip geçmediğini görmek için beklemeyi önermesinin bir nedenidir.
Diğer potansiyel riskler şunları içerir:
• morarma
• kanama
• enfeksiyon
Şalazyonun yeniden ortaya çıkma ihtimali de vardır, ancak sağlık uzmanınız tarafından önerilen bakım sonrası planı takip etmek riskinizi azaltabilir.
Ayrıca anestezi ile ilgili bazı riskler de vardır. Ancak mide bulantısı ve boğaz ağrısı gibi yaygın yan etkiler birincil derecede önemli değildir. Anestezist ile sağlık geçmişinizi gözden geçirmek, olumsuz tepkilerden kaçınmanıza yardımcı olabilir.
İyileşirken aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız göz hastalıkları uzmanınızı arayın:
• geçmeyen kızarıklık ve şişlik
• morarma
• sarı veya kalın akıntı (biraz hafif, kanlı akıntı normaldir)
• artan ağrı veya OTC ilaçlarla düzelmeyen ağrı
• geçici bulanıklık dışında görme sorunları
• 38°C'den yüksek ateş
Netice
Şalazyonunuz kendi kendine geçmezse, sağlık uzmanınız cerrahi olarak çıkarılmasını önerebilir. Bu nispeten hızlı ve güvenli bir prosedürdür. Komplikasyonları önlemek için sağlık uzmanınızın bakım sonrası talimatlarına uyduğunuzdan emin olun.
- Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurunuz.