Prematüre Retinopatisi (ROP) randevusu almak için bizlere +90 (539) 575 91 73 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

 

Bir bakışta: Prematüre Retinopatisi (ROP)

Erken Belirtileri: Yok

Sonraki Belirtiler: Olağandışı göz hareketleri, beyaz göz bebekleri, görme kaybı

Teşhis: Göz bebeği büyütülerek göz muayenesi

Tedavi: Gözlem (hafif vakalarda), lazer tedavisi, göz enjeksiyonları, ameliyat

 

Prematüre retinopatisi nedir?

 

Prematüre retinopatisi (ROP), prematüre (erken doğmuş) veya doğumda 3 kilodan az olan bebeklerde görülebilen bir göz hastalığıdır.

 

ROP, retinada (gözünüzün arkasındaki ışığa duyarlı doku tabakası) anormal kan damarları büyüdüğünde meydana gelir.  ROP'lu bazı bebeklerin vakaları hafiftir ve tedavi olmaksızın iyileşir.  Ancak bazı bebeklerin görme yetilerini korumak ve körlüğü önlemek için tedaviye ihtiyaçları vardır.

 

ROP'un aşamaları nelerdir?

 

ROP'un 5 farklı aşaması vardır. Doktorlar, ROP'un ne kadar ciddi olduğunu takip etmek için bu aşamaları kullanır. Aşamalar, aşama 1'den (hafif) aşama 5'e (şiddetli) kadar değişir:

 

  • Evre 1 ve 2 — Bu aşamalardaki bebekler genellikle tedavi görmeden iyileşir ve sağlıklı görmeye devam eder.  Doktorlar, ROP'larının kötüleşip kötüleşmediğini görmek için bebekleri dikkatle izleyecektir.
  • Evre 3 — Evre 3'ün geliştiği bazı bebekler tedavi görmeden iyileşir ve sağlıklı görmeye devam eder.  Ancak diğerlerinin anormal kan damarlarının retinaya zarar vermesini ve retina dekolmanına (görme kaybına neden olabilecek bir göz sorunu) neden olmasını önlemek için tedaviye ihtiyacı vardır.
  • Evre 4 — Evre 4'teki bebeklerin retinaları kısmen ayrılmış ve tedaviye ihtiyaçları var.
  • Evre 5 — 5. evrede, retina tamamen ayrılır.  Tedavi ile bile, 5. evredeki bebeklerde görme kaybı veya körlük olabilir.

 

Hem 4. hem de 5. evre çok ciddidir. Bu aşamalardaki bebeklerin genellikle ameliyat olması gerekir - ancak tedaviyle bile görme kaybı yaşayabilirler.  Bu nedenle doktorlar genellikle tedaviye 3. evrede başlar.

 

Herhangi bir evrede bebeklerin hızla kötüleşmesi ve tedaviye ihtiyaç duyması da mümkündür. Bu nedenle, bebeğinizin takip muayenelerini zamanında yaptırdığınıza emin olmanız çok önemlidir.  ROP'u erken teşhis etmek ve tedavi etmek, ciddi sorunlara neden olma ihtimalini azaltmanın en iyi yoludur.


 

ROP'un belirtileri nelerdir?

 

ROP’un çıplak gözle görülebilen hiçbir belirtisi yoktur. İlerlemiş ROP vakalarında, retina gözün arkasındaki normal konumundan kısmen veya tamamen uzaklaşabilir. Buna retina dekolmanı denir ve görme kaybına ve körlüğe neden olabilir.

 

Bebeğinizde hasara neden olan ROP varsa, daha sonra şunları fark edebilirsiniz:

 

  • Gözleri gezinebilir, titriyebilir veya başka olağandışı hareketler yapabilir.
  • Gözleri nesneleri takip etmeyebilir.
  • Gözbebekleri beyaz görünebilir.
  • Yüzleri tanımakta güçlük çekebilir.

 

ROP'u olan bebeklerin yaşlandıkça diğer göz problemlerine sahip olma olasılığı daha yüksektir, örneğin:

 

  • retina dekolmanı
  • miyopluk
  • Ambliyopi (göz tembelliği)
  • Şaşılık

 

Çocuğunuz daha küçükken ROP geçirmişse, düzenli kontroller ve göz muayeneleri yaptırmanız önemlidir. Göz problemlerini erken bulmak ve tedavi etmek, çocuğunuzun görüşünün yaşlandıkça korunmasına yardımcı olacaktır.

 

Bebeğim ROP için risk altında mı?

 

Bebekler, hamileliğin 30. haftasından önce doğarlarsa veya doğumda yaklaşık 3 kilodan daha hafifse, ROP riski altındadır. Bebeğiniz risk altındaysa, bir göz doktoru bebeğinizi ROP açısından kontrol edecektir.

 

Bebeklerin aşağıdaki durumlarda ROP geliştirme olasılığı daha yüksektir:

 

  • Solunum sorunları (ve solunum sorunlarını tedavi etmek için çok fazla oksijen tedavisi alıyorlarsa) olanlarda
  • Prematüre bebeklerin sahip olabileceği enfeksiyonlar veya diğer tıbbi sorunları olanlarda - kalp, akciğer veya beyin sorunları gibi

 

ROP'a ne sebep olur?

 

Normalde, retinanın kan damarları hamileliğin dördüncü ayında gelişmeye başlar ve son tarih veya hamileliğin 9. ayında gelişimini tamamlar.

 

Bir bebek çok erken doğarsa, bu kan damarlarının normal gelişimi durabilir.  Retina daha sonra anormal olan yeni kan damarları geliştirir.  Buna retinal neovaskülarizasyon veya NV denir.

 

Bu anormal kan damarları yanlış yönde büyüyebilir. Kan damarları retinaya bağlıdır - yani yanlış yönde çok fazla büyürlerse, retinayı gözün arkasından yukarı çekebilirler. Bu bir tür retina dekolmanıdır.

 

Bebeğimin doktoru ROP'u nasıl kontrol edecek?

 

Bebeğiniz ROP riski altındaysa, doğduktan birkaç hafta sonra - genellikle doğumdan 4 ila 9 hafta sonra - göz doktoru tarafından göz bebeği büyütülerek bir göz muayenesine ihtiyaç duyacaktır.  Hastaneden ayrılmadan önce bebeğinizin ne zaman tekrardan göz muayenesine ihtiyacı olduğunu doktorunuza sorun.

 

Muayene sırasında göz doktoru, göz bebeklerini genişletmek için bebeğinizin gözüne bazı göz damlaları damlatacaktır. Doktor, bebeğinizin gözünün her yerinde, özellikle de retinada sorun olup olmadığını kontrol edecektir.

 

Göz doktoru, ilk muayenede gördüklerine göre bebeğinizin bir takip muayenesine ihtiyacı olup olmadığına karar verecektir. Bebeğinizin takip bakımına ihtiyacı varsa, doktor retina dekolmanı riskinden endişe etmeyene kadar her 1 ila 3 haftada bir gözlerini tekrar kontrol edecektir.

 

Bebeğinizin takip muayenelerini zamanında yaptırmanız önemlidir. Bu şekilde, doktor ROP'u erken bir aşamada yakalayabilir ve bebeğinizin tedavisine başlayabilir.

 

ROP tedavisi nedir?

 

ROP'lu birçok bebeğin vakaları hafiftir ve tedavi olmaksızın iyileşir.  Ancak bazı bebeklerin ROP'un kötüleşmesini önlemek için tedaviye ihtiyacı vardır.  Çocuğunuzun görüşünü korumak için erken tedavi olmak önemlidir.  Tedavi seçenekleri şunları içerir:

 

  • Lazer tedavisi: İlerlemiş ROP'lu bebeklerin retinanın yan taraflarında lazer tedavisine ihtiyacı olabilir. Bu tedavi, ROP'un kötüleşmesini önlemeye ve çocuğunuzun görüşünü korumaya yardımcı olabilir.
  • Enjeksiyonlar: Doktorlar ayrıca anti-VEGF ilaçları adı verilen ilaçları da bebeğinizin gözüne enjekte edebilir.  Bu ilaçlar kan damarlarının büyümesini bloke ederek çalışır.
  • Göz Ameliyatı:  Kısmen veya tamamen ayrılmış retinaları olan bebekler için 2 tip retina ameliyatı vardır (evre 4 veya 5):

- Skleral toka ameliyatı: Doktor, skleranın (gözün beyaz kısmı) etrafına esnek bir bant yerleştirir.  Bant, göz normal şekilde büyümeye başlayana kadar ayrılan retinayı destekler, ardından doktor onu çıkarır.

-Vitrektomi: Doktor, vitrözün (gözü dolduran jel benzeri sıvı) çoğunu çıkarmak ve yerine salin solüsyonu koymak için göz duvarında küçük delikler açar. Doktor daha sonra retinadaki yara dokusunu çıkarır. Ayrıca retinayı tedavi etmek ve yerine oturtmak için lazer tedavisi yapabilirler.

 

ROP cerrahisinin amacı, ROP'un kötüleşmesini önlemek ve körlüğü önlemektir. Ameliyatla bile, ROP'lu bazı bebeklerde hala görme kaybı veya körlük olabilir.

 

  • Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır; tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurunuz. 

İLETİŞİM FORMU / CONTACT FORM