Biyomikroskopi


Biyomikroskop üzerinde özel olarak hazırlanmış bir mikroskop ve ışık kaynağı bulunan bir alettir.

Hasta ve doktor biyomikroskobun iki başına karşılıklı olarak oturur. Hasta çenesini çene kısmına ve alnını bir çerçeveye yaslar. Doktor mikroskoptan bakıp aleti ileri geri hareket ettirerek netlik sağlar.

Göze ait birçok yapı klinik pratiğinde çok sık kullanılan bu yöntemle incelenir. Başta gözün dış yüzünde bulunan yapılardan gözün kirpik dipleri, göz kapak içi (tarsal konjonktiva), gözyaşı tabakası, kornea yüzeyi büyütülerek ve aydınlatarak incelenir. Bunun yanında kornea katları, ön kamara içeriği, iris, göz bebeği ve lens ile ön vitreusa kadar olan yapıları çift gözle stereoskopik olarak derinlemesine muayene edilir.

Gözdeki yapıların görülmesi için biyomikroskop cihazından diffüz veya band şeklinde ışık verilir ve gerekirse lensin büyütmesi arttırılır.

Gerektiğinde biyomikroskop aletine ilaveler yapılarak değişik göz muayeneleri yapılır. Örneğin Goldmann üç aynalı lensi ile ön kamara açısı incelenir, aplanasyon tonometrisi ile göz içi basıncı ölçülür, monte edilen fotoğraf makinesi ve video bağlantısı ile de görüntü kayıt edilir.

Oküler yüzeydeki ülserasyonları ve epitel defektlerini tespit etmek için floresein adlı özel boya damlatılır. Floresein ile boyanan lezyonu görebilmek için biyomikroskop üzerinde bulunan kobalt filtresi kullanılır.

* Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İLETİŞİM FORMU / CONTACT FORM